fredag 16 september 2011

Förkylningsaktiviteter.

Idag känner jag mig lite piggare än igår. Gårdagen spenderades mest i sängen, ca tre timmar fördrevs framför en Bollywoodfilm; Rang De Basanti. Väldigt bra film måste jag säga. Amir Khan väljer oftast filmer med lite mer djup i och levererar alltid. (I alla fall i de tre filmer jag har sett honom i; Lagaan, Three Idiots och nu Rang de Basanti.)

Idag har jag däremot bakat bröd, tvättat och strukit. Resultatet av brödbaket ser ni ovan. Dessutom har jag gjort färdigt och skickat in min första uppgift i hindin. Känns skönt att ha den färdig och inskickad så jag slipper tänka på det under helgen. Men jag känner att jag måste plugga på lite mer inför tentan om två veckor. Så att allting sitter ordentligt.

Här kommer receptet på brödet för den som önskar prova på.

Saftig lingonlimpa (Recept från Leila Lindholm's "A piece of cake"

4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
1 pkt (12 g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special

1. Blanda 40-50 grader varmt vatten, lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor som har stötts i mortel, russin och linfrö i en bunke.
2. Blanda torrjästen med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl och rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.
4. Baka ut på ett välmjölat bakbord till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda avlånga brödformar.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Lät jäsa under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
7. Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

2 kommentarer:

Mattias Hermansson sa...

Jag trodde han stavade Aamir Khan? =p

Ulrica sa...

Mattias Hermansson; för att kunna förklara detta på bästa möjliga sätt så måste du lära dig devanagari, alltså skriften man skriver språken hindi och sanskrit med. Så, om du vill ha förklaring så vet du vad du ska göra! :P